Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv
Jane Harris

BESSYS BOK

Oversatt fra engelsk av Torstein Velsand

Jane Harris ble født i Belfast og vokste opp i Glasgow. Hennes noveller har vært publisert i en rekke antologier og tidsskrifter, og hun har dessuten skrevet manus til flere prisbelønte kortfilmer. Hun bor i London med sin ektemann Tom.

PRESSEN OM BESSYS BOK  (Klikk på avisens navn for å lese hele anmeldelsen)

"Utviklingen fra redsel og utrygghet til inderlighet og rørende gjenklang er både spennende, humoristisk og gripende skildret. Livet på den skotskelandsbygda, spenningene mellom klasse og personer, makt og avmakt --alt dette er nam-nam for lesere som liker et stykke litterært snacks ..." - VG

" ... spennende og godt fortalt. Man bruker hver ledig stund til å lese noensider." - Avisa Nordland

“Handlingen er ikke det viktigste i denne boken. Det man fester seg ved er Bessy Buckleys jordnære, klokkeklare stemme som kimer med sin historie om kjærlighet, tap og forsoning (…) Hvis du er i besittelse av et menneskelig hjerte, vil den trollbinde deg gjennom 400 sider.” − The Times

“Bessy er en uforglemmelig skikkelse (…) hennes betraktninger tilfører romanen en usedvanlig kraft og troverdighet.” − Sunday Herald

"Jane Harris har skrevet en af den slags romaner, man ikke har lyst til nogensinde skal holde op – ren og uforfalsket læseglæde.” – Weekendavisen (Danmark)

Året er 1863. I et forsøk på å unnslippe en fortid som har vært alt annet enn uskyldig, tar den irske ungjenta Bessy Buckley arbeid som tjenestepike på et gods utenfor Edinburgh. Hun blir svært betatt av husets vakre og eksentriske frue, Arabella, men forundres av fruens stadig mer eiendommelige anmodninger. Blant annet vil hun ha Bessy til å skrive ned sine daglige gjøremål og innerste tanker i en dagbok. Snart oppdager Bessy at huset skjuler flere slike dagbøker, og at Arabella har sine egne, mystiske hemmeligheter. Da Bessy finner ut at hennes forgjenger Nora forsvant under mystiske omstendigheter, fører et barnslig pek til at hele hennes tilværelse trues. Fanget i en floke av galskap, spøkelser, sex og løgn, søker hun sannheten om hva som skjedde med Nora. Det viser seg å få dramatiske konsekvenser … I en av de mest lovpriste debutromaner i engelsk litteratur de senere årene har Jane Harris skapt en heltinne som vil vekke latter og gråt mens hun beretter sin uforglemmelige historie om lønndom og mistanke, og den forløsende kraften i kjærlighet og vennskap.

Lytt til utdrag av lydboken her


Fruen var alltid på meg for å få meg til å skrive ned ting i en liten bok. Hun gidde meg boken og penn og blekk den dagen jeg kom. ”Nå Bessy,” sier hun, ”vil jeg at du skal skrive om dine daglige gjøremål … Dette var etter at hun fant ut at jeg kunne lese og skrive. Da hun fant ut det lyste fjeset hennes opp som om hun hadde mistet en skilling og funnet en daler. ”Å!” sier hun, ”og hvem lærte deg det?” Og jeg sa at det var den stakkars døde moren min, noe som var løgn for moren min var i live og satt ganske sikkert snydens full nede i Gallowgate som vanlig og selv om hun var edru kunne hun knapt ha skrevet sitt eget navn på en stevning. Men moren min var aldri edru så sant hun var våken. Og når hun sov, var hun i svime.
Men vent nå. Jeg kommer meg selv i forkjøpet. La meg begynne nærmere begynnelsen.


© Jane Harris 2006
Originalens tittel: The Observations

BESSYS BOK er satt med Minion, en skrifttype som ble designet av amerikaneren Robert Slimbach i 1991. Han lot seg inspirere av detaljer fra renessansens elegante og lettleste skrifttyper, og hans fortolkning er blitt en av verdens mest populære antikvaskrifter. Ved siden av at den er svært god å lese, er Minion typografisk sett svært økonomisk da den gir plass til flere tegn per linje enn de fleste andre skrifttyper.

Sats: Hamar Maskinsetteri
Omslagsdesign: Ghost
Norsk utgave: Liselotte Dick Design
Omslagsfoto: Jeff Cottenden
Trykk og innbinding: NordBook AS

Utkom: mars 2007
ISBN: 9788281691254
E-bokpris kr. 99,-

Font lydbok