Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv

27.08.2007
Forfatter av boken Målvaktfilosofi, Øyvind Kvalnes, hedret med prestisjepris.

Fra venstre: Tore Antonsen, Øyvind Kvalnes og Erik Thorstvedt på Store Stå. Foto: Ken Opprann

Mens det norske landslaget trente i strålende sol på Bislett før landskampen mot Argentina, hadde et hundretalls fotballinteresserte mennesker trukket innendørs på den andre siden av gaten. Inne på fotballpuben Store Stå var det dampende varmt og høy stemning. Blant de fremmøtte var de tidligere landslagsmålvaktene Tore Antonsen og Erik Thorstvedt, og sistnevnte viste seg å ha en kanin i hatten. Da Øyvind Kvalnes hadde holdt et foredrag om temaet målvaktfilosofi, og dertil lest noen passasjer fra boken, reiste Erik Thorstvedt seg og ba om ordet:

«Den prestisjefylte prisen The Golden Glove ble innstiftet av The International Goalkeepers Union (IGU) i 1952, i den hensikt å hedre enkeltmennesker eller organisasjoner som har bidratt til å heve målvaktenes kollektive status eller deres eksistensielle livsvilkår på og utenfor banen.
Prisen ble første gang delt ut for nøyaktig 50 år siden, i 1957. At den da gikk til forfatteren og filosofen Albert Camus, som i flere år var målvakt for Racing Universtaire d’ Algier, var på ingen måte et tilfeldig valg. Camus er utvilsomt den som tydeligst har vevet målvaktkunsten sammen med filosofien. Og det faktum at han mottok The Golden Glove bare to måneder før han også ble tildelt Nobelprisen i litteratur har ikke svekket noen av prisenes internasjonale anseelse.
I løpet av de femti årene som har gått siden Camus mottok den første gylne hansken, har IGU funnet frem til tolv verdige mottakere. Blant disse finner man legender som Gordon Banks og Lev Yashin, men også den berømte tyske keeperhanskeprodusenten Adidas.
For første gang i dette århundret har juryen i år funnet frem til en verdig kandidat til å motta The Golden Glove. Og akkurat som for femti år siden går prisen til en filosof. Årets prisvinner har tilbrakt et tusentalls timer med å studere målvakter i aksjon, på streken, i feltet, og på mer hasardiøse vandringer lenger ut på banen. Siden tidlig i 1970-årene har han vært en ivrig fotballtilhenger, med et spesielt øye for innsatsen til sisteskansene, individene som fryktløst stiller seg i veien for motstandernes skudd. Under filosofistudier ved Universitetet i Oslo i 1980- og 90-årene begynte han gradvis å skimte den dypere filosofiske meningen med alt det målvaktene foretar seg ute på banen. Denne flyktige og fragmenterte innsikten har han nå samlet og systematisert mellom to permer i det banebrytende verket Målvaktfilosofi, en bok som vil bidra til å heve målvaktenes status som tenkere. Det er en stor glede for meg å overrekke The Golden Glove til forfatteren og filosofen Øyvind Kvalnes.»

Forlaget gratulerer forfatter, filosof og fotballelsker Øyvind Kvalnes med prisen!