Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv

18.01.2010
VÅRLISTEN FRA FONT

Vårliste Font Forlag

Klassikeren ”De nakne og de døde” av Norman Mailer er en av flere oversatte romaner på Fonts vårliste. Forlaget lanserer også de åtte første bøkene i den tospråklige serien ”Norges nasjonalarv” (”Norwegian Heritage”), en storsatsning rettet mot både norske og utenlandske lesere. I tillegg utgir Font syv billigbøker, deriblant bestselgeren Noen kjenner mitt navn av Lawrence Hill og dokumentarboken Rus og Rolex av Bjørn Olav Jahr og Olaf Olsvik.


I kjølvannet av klimakonferansen i København kommer Matthew Glass’ politiske thriller Ultimatum, som nylig ble kåret til en av fjorårets ti beste romaner av The Economist.

I november 2032 blir Joe Benton valgt til USAs 48. president. Det første han får beskjed om av sin forgjenger, er at de anslåtte konsekvensene av klimakrisen har vært grovt undervurdert. De endeløse internasjonale klimaforhandlingene som har pågått helt siden Barack Obamas dager og det mislykkede København-toppmøtet, har ikke gitt noen resultater, og den nye presidenten ser seg derfor tvunget til å innlede hemmelige diplomatiske forhandlinger med Kina. Men kan verdens to største supermakter overvinne mistilliten seg imellom, og hindre at konflikten ender i et kjernefysisk ragnarok? Ultimatum byr på et fascinerende nærbilde av utfordringene som møter en amerikansk president det første året av hans regjeringsperiode. Men boken er først og fremst en visjonær og dypt foruroligende spenningsroman om vårt århundres mest presserende spørsmål – jordklodens fremtid.
 
Norman Mailer brakdebuterte som 25-åring med en roman som bygget på hans egne erfaringer som amerikansk soldat på Filippinene under annen verdenskrig.  De nakne og de døde ble straks hyllet som et mesterverk – ”Boken hans er enormt god, og kanskje enda bedre enn det,” skrev The Guardian ved utgivelsen. I dag fremstår romanen som et av 1900-tallets klassiske verk om krigens brutale vilkår og uhyggelige konsekvenser, sammen med bøker som Erich Maria Remarques Intet nytt fra Vestfronten og Joseph Hellers Catch 22. Boken utgis i februar i en revidert og modernisert utgave av Leo Strøms opprinnelige oversettelse.
 
John Hart har med sine to tidligere bøker vunnet de viktigste prisene for kriminallitteratur i USA, blant annet The Edgar Allan Poe Award. Denne gangen overgår han seg selv, med thrilleren Det siste barnet, som er like spennende som den er gripende, like velskrevet som den er rystende. Tretten år gamle Johnny Merrimon hadde et perfekt liv: et godt hjem og kjærlige foreldre, og tvillingsøsteren Alyssa som han var sterkt knyttet til. Han visste ingenting om tap og svik – før den dagen Alyssa forsvant inn i en fremmed bil. Nå, et år senere, er Johnny ensom og alene, forlatt av alle han var blitt opplært til å stole på: Faren dro sin vei like etter at datteren ble borte, og moren har forskanset seg i en tåkeverden av alkohol, dop og mishandling. Ingen andre enn Johnny tror at Alyssa fremdeles er i live, og han bestemmer seg for å finne henne og redde familien. Så forsvinner enda en liten jente, og Johnny må oppsøke miljøer og mennesker som ingen barn burde bli kjent med.
 
”Vidunderlig, øm, sørgelig og gjennomsyret av vidd”, skrev The Washington Post om Jim Lynchs roman Grensesang, som Font utgir i mars. I de vestlige grensetraktene mellom Canada og USA består delelinjen som skiller de to landene stort sett av en grøftekant mellom landlige naboeiendommer. Brandon Vanderkool er en elskelig brande som trives best ute i skogen, der han liker å studere og katalogisere fugler. Når han får jobb som grensevakt, sørger det skarpe blikket hans snart for at han oppdager og arresterer marihuanasmuglere og illegale innvandrere i et antall som skaper panikk i et land som ennå ikke har kommet seg etter 11. september. Men uavhengig av terror, narkotika og menneskesmugling går livet sin gang på begge sider av grøftekanten. Bokens uforglemmelige persongalleri trumfer hver på sin måte igjennom sin menneskelighet på tross av grensene rundt dem og i dem. Grensesang er noe så sjelden som et humrende satirisk portrett, en helt usedvanlig kjærlighetshistorie og en påminnelse om at noen ganger kan de pussigste tilfeldigheter føre til mirakler.
 
I april lanserer Font de første bøkene i seriene ”Norges nasjonalarv”/”Norwegian Heritage”, en tospråklig satsning rettet mot både norske og utenlandske lesere. Serien vil i løpet av fire år bestå av nærmere 50 gjennomillustrerte titler fordelt på like mange norske og engelske utgaver. De første bøkene vil omhandle Roald Amundsen, Edvard Munch, norske fjorder og Norges historie. I april utgis også forlagets populære praktbok om Norge på polsk. Boken, forfattet av Ola Wakløv og Per Eide (foto), har solgt i mer enn 30 000 eksemplarer, og er tilgjengelig på syv språk: norsk, engelsk, tysk, fransk, russisk, spansk og polsk.
 
I mai utgis Daniel Glattauers kjærlighetsroman Mot nordavinden. Boken har skapt sensasjon i Tyskland, hvor den er solgt i nærmere én million eksemplarer. Glattauer har skrevet en moderne brevroman som i sin helhet består av e-postkorrespondanse mellom to i utgangspunktet vilt fremmede mennesker. De kommer i kontakt da Emmi Rothner skal avbestille et abonnement og feilsender e-posten til Leo Leike. Han sender et ironisk svar tilbake, og dermed er dialogen i gang. Etter hvert oppstår varme følelser og behovet for å treffes blir stadig sterkere. Men dermed blir de også sårbare, for kan alt dette som er bygd opp i det virtuelle rommet overleve møtet med den fysiske verden? Denne vakre romanen rommer også finstemte filosofiske undertoner, og kaster lys over det paradoksale i at nærheten som oppstår på nettet ofte er omvendt proporsjonal med kunnskapen om mottakeren i den andre enden.