Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv

27.05.2010
Vi minnes Annette Stiansen

Med dyp sorg mottok vi budskapet om at Annette Stiansen sovnet inn natt til 16. mai i sitt franske hjem i Provence, der hun var på helgetur med nære venninner for å forberede sommerens sølvbryllupsfest med sin kjære ektemann Bent Stiansen.

Annette vokste opp i en stor dansk familie som satte matbordets sosiale gleder like høyt som de kulinariske. Slik sett ble hennes profesjonelle livskurs staket ut tidlig og treffsikkert. Allerede som 16-åring forlot hun hjemlandet for å arbeide på Hotel Nobel i Molde. Senere fulgte servitørskole i Årdal og læretid på Hotel Continental i Oslo. Der møtte hun i 1983 mannen som hun øyeblikkelig kunngjorde at hun ville dele livet med. Annette og Bent giftet seg i 1985, og året etter kom deres datter Natascha til verden.

I alle år arbeidet ekteparet sammen, hun som servitør og hovmester, han som kjøkkensjef. I 1994 realiserte de drømmen om å starte for seg selv, og åpnet gourmetrestauranten Statholdergaarden og Statholderens Krostue. Høyden på de danske smørbrødene som ”kromutter” Annette serverte i underetasjen, var et av mange uttrykk for hennes raushet. Hun var den perfekte vertinne, en som likte å betrakte restaurantene som en forlengelse av familiens egen stue. Gjester ble behandlet som venner og ansatte som nær familie. Hvert år tok ekteparet med seg sine 40 medarbeidere på tur, ofte utenlands. Til gjengjeld tok de ansatte godt vare på restaurantene og gjestene når Annette og Bent selv ble overmannet av utferdstrang. ”Ikke bare leve, men oppleve”, var et motto de delte.

Matgleden, kunnskapen, sjenerøsiteten og reiselysten resulterte også i tre prisbelønte kokebøker. Ved hver utgivelse inviterte forfatterne til gatefest utenfor restauranten, og bød venner og forbipasserende på gratis mat og drikke, musikk, underholdning og høy stemning. Et år var mer enn 3000 gjester innom, og ingen gikk sultne hjem.

I 2001 ble Annette utsatt for en ulykke, og hun slet siden med store kroniske smerter. Men hun var ubøyelig og tapper, og ville være med på alt, enten det var snakk om en fest eller en bok, eller en bok om å lage fest. Under en høytidelig seremoni i 2009, i det berømte teateret Comédie Française i Paris, ble ekteparets siste utgivelse kåret til verdens beste festbok. Det er et bilde vi vil huske: Annette på scenen sammen med mannen hun elsker, mottar en høythengende internasjonal pris for det hun kunne og likte aller best – å glede andre mennesker med fest og god mat.

Vi i Font Forlag har mistet en god venn, en usedvanlig forfatter og en engasjert medeier. Våre tanker går nå til Natascha og Bent, som så altfor tidlig har mistet sin kjære mor og ektefelle. Vi lyser fred over Annettes minne.

Knut Ola Ulvestad og Halfdan W. Freihow