Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv

16.08.2011
Fonts høstliste 2011

Her finner du en kortfattet presentasjon av Font forlags utgivelser høsten 2011

I oktober utgir Font boken om Halvor Fossum Lauritzsen som i disse dager reiser til Afrikas horn for å lede det internasjonale nødhjelpsarbeidet i Somalia, Etiopia og Kenya. I tillegg inneholder forlagets brede og varierte høstliste blant annet selvbiografier fra Julian Assange og Zlatan Ibrahimović, historieverk om Atlanterhavet og Kongo, fotografier av Tom Martinsen, Quizbibelen til Atle Nielsen og en stor matbok med Lise Finckenhagens beste retter. Norman Mailers klassiker Nattens armeer kommer i ny oversettelse. 

I løpet av én uke får den kanadiske journalisten og forfatteren Gil Courtemanche vite at hans kone forlater ham og at han har fått kreft. Jeg vil ikke dø alene er en selvbiografisk og svært åpenhjertig beretning om en mann som står naken og alene i møte med livet og med livets slutt, og som stiller det hjerteskjærende spørsmålet om hvorfor han skal orke å leve videre. Boken er også en storslagen kjærlighetserklæring, skrevet av en mann som har levd lenge og sett nok til å velge sine ord med omhu. Oversatt av Thomas Lundbo. Utgis i august.

I oktober 1967 hadde den voksende motstanden mot Vietnam-krigen smeltet sammen med hippiebevegelsen i USA, og 200 000 demonstranter marsjerte mot Pentagon under massiv politiovervåkning. Norman Mailer var selv til stede og ble arrestert. I Nattens armeer (oversatt av Einar Blomgren), som ble belønnet med både Pulitzer-prisen og The National Book Award, fletter forfatteren sammen to beretninger om den samme begivenheten - en objektiv, som er basert på mediedekningen og uavhengige vitnemål, og en subjektiv der Norman Mailer selv er romanens hovedperson. Einar Blomgrens oversettelse av Nattens armeer er en del av Fonts Mailer-program. I 2012 utkommer Bøddelens sang. Utgis i september.

Kongo er en mesterlig beretning om en monumental del av verden, skrevet av den belgiske journalisten og forfatteren David van Reybrouck. Han tar leseren med på en gripende reise gjennom historien til folket og landskapet - og den mektige elven som har gitt området navn og næring. Forfatteren innleder sin fortelling i 1870-årene, og gir nærgående innblikk i konsekvensene av slavehandel og gummiproduksjon på slutten av 1800-tallet, det belgiske koloniveldet, kampen for uavhengighet og krigene som har herjet landet det siste tiåret - de dødeligste konfliktene siden annen verdenskrig. Boken bygger på ukjent arkivmateriale og omfattende reisevirksomhet i Sentral-Afrika. Oversatt av Guro Dimmen. Utgis i september. Van Reybrouck vil være i Oslo under bokfestivalen 16-18 september.

Det mektige historieverket Atlanterhavet er fylt med en blanding av historie og anekdoter, erindringer og vitenskap. Poeter og herskere, spåmenn og sjøfolk, fiskere og oppdagere - alle har hatt et forhold til dette enorme blågrønne havet, og betraktet det som venn og fiende, motstander og forbundsfelle, alt etter omstendighetene. Den britiske forfatteren og journalisten Simon Winchester (OBE) skildrer dette intime forholdet med stor litterær kraft og spenst, og bringer Atlanteren til live i en episk beretning som spenner fra jordens geologiske opprinnelse til de store oppdagelsene, fra annen verdenskrig til dagens forurensning. Oversatt av Torstein Velsand. Utgis i september.

Halvor Fossum Lauritzsen har vært profesjonell pendler i nød og elendighet siden han som ung katastrofesykepleier reiste til Afghanistan i 1980-årene for å etablere et feltsykehus utenfor Kabul. Lauritzsen er ansvarlig for å ha reddet millioner av menneskeliv, og Jan Egeland har sagt at han er "den beste nødhjelpsarbeideren verden har sett". I forbindelse med den pågående sultkatastrofen i Somalia, Etiopia og Kenya har generalsekretæren i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) bedt Halvor Fossum Lauritzsen om å lede det internasjonale nødhjelpsarbeidet på Afrikas horn. I boken Å redde liv forteller Lauritzsen for første gang sin oppsiktsvekkende historie om et liv omgitt av krig, katastrofer, frykt og redsler. Men også om medmenneskelighet, eventyrlyst, glede og håp. Boken byr også på dypdykk i årsakene til noen av samtidens blodigste konflikter og tragedier, så vel som i det internasjonale samfunnets evne og vilje til å yte hjelp. Boken er ført i pennen av Terje Svabø og utgis i oktober.

Zlatan Ibrahimović er en av verdens beste og mest myteomspunne fotballspillere. Han har vunnet åtte ligagull på rad med storklubber som Ajax, Inter, Juventus, Barcelona og Milan. Men han gir ytterst sjelden intervjuer til media. I boken Jeg er Zlatan letter han endelig på sløret. Eller rettere sagt - han røsker det av og forteller brutalt og åpenhjertig om sitt liv. I samarbeid med den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz har Zlatan skrevet en usedvanlig selvbiografi om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö som sønn av fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball. Boken oversettes av Sverre Knudsen og utgis i november.

I løpet av høsten eller vinteren kommer Julian Assange med selvbiografien som har arbeidstittelen WikiLeaks vs verden - min historie. Font utgir boken samtidig med en rekke forlag over hele verden. Gjennom sin virksomhet har WikiLeaks gitt oss en ny forståelse for hvordan informasjon kan og bør spres, og tvunget oss alle til en radikal nytenkning om grunnleggende fenomener som åpenhet, ytringsfrihet, demokrati og statsmakt. Julian Assange, den visjonære drivkraften bak dette publiseringsfenomenet, har en unik innsikt i hvordan WikiLeaks er blitt til en av vår tids mest innflytelsesrike og fryktløse nyhetsformidlere. I denne avslørende beretningen redegjør han for filosofien som ligger til grunn for WikiLeaks, samtidig som han forteller sin egen fascinerende livshistorie. Utgis høsten/vinteren 2011/12.

Tom Martinsen jobbet som pressefotograf i Dagbladet fra 1973 frem til sin død i 2007. Han reiste verden rundt og dokumenterte krig, katastrofer, premierefester og dagligliv - og ble etter hvert en av våre mest respekterte og premierte fotografer, blant annet mottok han Fritt Ords pris i 2006. Nå presenteres et utvalg av Martinsens bilder i bokform -- fra alle hans år i Dagbladet, men også fotografier som ble til under lange reiser gjennom det amerikanske Midt-Vesten og på ekspedisjoner i Vestfold-naturen. Boken, med tittelen "Tom Martinsen [Fotografier]" vil også by på tekster om hans liv og virke, skrevet av Morten Krogvold, Hege Duckert, Øivind Storm Bjerke, Maria Lundberg og Tom Stalsberg. Utgis i oktober.

Lise Finckenhagen begynte hos Eivind Hellstrøm på Bagatelle allerede som 16-åring, og har siden opparbeidet seg et ry som en av Norges dyktigste kokker. Hun er også en svært populær formidler av kokekunst gjennom sine faste "spalter" i NRKs Nitimen og i VG. Boken Fredag hele uka er en lekker, sjenerøs, omfangsrik og fristende bok som inneholder 250 av Lise Finckenhagens beste oppskrifter, deilige matretter til hverdag og fest. Utgis i september.

Stress, belastning og inaktivitet er ikke moderne fenomener, og ulike former for berøring har gjennom alle tider og i de fleste kulturer blitt brukt til forebygging, behandling og velvære. En av Norges fremste muskel- og massasjeterapeuter, Stig Martinsen, utgir til høsten boken Massasje til hjemmebruk. I sitt virke har Martinsen innsett at alle burde lære seg grunnleggende og gode teknikker for å kunne massere en kjæreste, et familiemedlem eller en kollega. I denne gjennomillustrerte boken gjennomgås alle de viktigste muskelgruppene, og man lærer om alt fra forberedelser, utstyr, oljer og kremer til arbeidsteknikker og ulike massasjeformer, teknikker og grep. Utgis i september.

Etter fjorårets suksess med Hytteboken (17 000 solgte) har Atle Nielsen sittet - hvor ellers? -på hytta og pønsket ut 5237 spørsmål innenfor alle tenkelige kategorier og vanskelighetsgrader. I Quizbibelen kommer spørsmål om historie, geografi, idrett, vitenskap, litteratur, film, musikk, TV, kongehus og kjendiser - kort sagt om alt mellom himmel og jord - og da selvfølgelig også litt bibelhistorie. Utgis i september.

Blant høstens billigbøker fra Font er den kritikerroste danske kriminalromanen Demonen som gråt av Lotte og Søren Hammer, samt den dobbelte Edgar-prisvinneren John Harts debutroman Løgnenes konge.