Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv

22.09.2011
Selvbiografien til Julian Assange

I januar 2011 inngikk Font Forlag avtale med det britiske forlaget Canongate Books om utgivelse av den norske utgaven av selvbiografien til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.

Assange uttalte da: ”Jeg håper denne boken vil bli et av dokumentene som forener vår generasjon. I denne svært personlige boken vil jeg redegjøre for vår globale kamp for å fremtvinge et nytt forhold mellom folkene og deres regjeringer.”

Boken var planlagt utgitt sommeren 2011, og skulle komme samtidig i en rekke land.

I de påfølgende månedene brukte Assange og forfatteren han engasjerte for å skrive boken, mange og lange økter i Ellingham Hall i Norfolk (der Assange satt – og fortsatt sitter – i husarrest) på å snakke seg gjennom WikiLeaks-grunnleggerens liv og arbeid, samt prinsippene og målsettingene til organisasjonen han leder. Men da Julian Assange hadde lest det første manusutkastet, reagerte han med å erklære at ”enhver selvbiografi er prostitusjon”.

I juni 2011 ga Assange beskjed til sitt britiske forlag om at han ville heve kontrakten. Da hadde han imidlertid brukt opp forskuddet han hadde mottatt på å betale løpende advokathonorarer i forbindelse med utleveringsbegjæringen til Sverige. Han har ikke siden returnert forskuddet, og forlaget Canongate regner derfor kontrakten som gyldig. De har følgelig bestemt seg for å utgi det manuskriptet forfatteren Andrew O’Hagan leverte, under tittelen Julian Assange: en uautorisert selvbiografi.

Denne utgivelsen har vært forberedt under stort hemmelighold, og hverken Font eller noen av de andre samarbeidsforlagene har, gitt de spesielle omstendighetene, hatt anledning til å lese manuskriptet i den form det publiseres nå.

Font og flere av de andre utenlandske forlagene som opprinnelig skulle utgi Assanges erindringer, vurderer nå å utgi den nye og uautoriserte versjonen.