Font Forlag

NYHETER

Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
«Lises gatekjøkken» er blant finalistene til «Beste norske kokebok 2017»
Font and Fontini sold to Cappelen Damm
Nyhetsarkiv

22.09.2011
Selvbiografien til Julian Assange

I januar 2011 inngikk Font Forlag avtale med det britiske forlaget Canongate Books om utgivelse av den norske utgaven av selvbiografien til WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.

Assange uttalte da: ”Jeg håper denne boken vil bli et av dokumentene som forener vår generasjon. I denne svært personlige boken vil jeg redegjøre for vår globale kamp for å fremtvinge et nytt forhold mellom folkene og deres regjeringer.”

Boken var planlagt utgitt sommeren 2011, og skulle komme samtidig i en rekke land.

I de påfølgende månedene brukte Assange og forfatteren han engasjerte for å skrive boken, mange og lange økter i Ellingham Hall i Norfolk (der Assange satt – og fortsatt sitter – i husarrest) på å snakke seg gjennom WikiLeaks-grunnleggerens liv og arbeid, samt prinsippene og målsettingene til organisasjonen han leder. Men da Julian Assange hadde lest det første manusutkastet, reagerte han med å erklære at ”enhver selvbiografi er prostitusjon”.

I juni 2011 ga Assange beskjed til sitt britiske forlag om at han ville heve kontrakten. Da hadde han imidlertid brukt opp forskuddet han hadde mottatt på å betale løpende advokathonorarer i forbindelse med utleveringsbegjæringen til Sverige. Han har ikke siden returnert forskuddet, og forlaget Canongate regner derfor kontrakten som gyldig. De har følgelig bestemt seg for å utgi det manuskriptet forfatteren Andrew O’Hagan leverte, under tittelen Julian Assange: en uautorisert selvbiografi.

Denne utgivelsen har vært forberedt under stort hemmelighold, og hverken Font eller noen av de andre samarbeidsforlagene har, gitt de spesielle omstendighetene, hatt anledning til å lese manuskriptet i den form det publiseres nå.

Font og flere av de andre utenlandske forlagene som opprinnelig skulle utgi Assanges erindringer, vurderer nå å utgi den nye og uautoriserte versjonen.