Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv
Åge Dalby og Arnfinn Johnsen

GULL

Åge Dalby

Åge Dalby (f. 1944) er forfatter og har tidligere jobbet som sportsjournalist i VG, sportssjef i NRK og redaktør i Vi Menn. Han har vært styremedlem i Norges Skøyteforbund og president i Idrettspolitisk Forum på Toppidrettssenteret. Fra 2002 til 2011 var han direktør for Norges Olympiske Museum på Lillehammer, og han er hovedforfatter for norsk idretts offisielle OL-bøker: Olympiske sommerleker 1896-2004 og Olympiske vinterleker 1924-2006.

Arnfinn JohnsenArnfinn Johnsen (f. 1958) er en av Norges mest premierte fotografer, og har mottatt en rekke norske og internasjonale priser og utmerkelser for sitt fotografiske arbeid. Blant annet har han blitt kåret til "Årets Fotograf" av Norges Fotografforbund. I 2009 ble Johnsen tildelt en "Bronze Award" og en "Merit Award" i det prestisjefylte fotomagasinet "Black and White" i USA, og samme år fikk han Norges Fotografforbunds aller høyeste utmerkelse: "Gull med Krans".

Johnsen drev i en årrekke et portrett- og reklamestudio i Hamar. Anerkjennelsen av ham som fotograf og kunstner har medført at han har blitt tildelt et kunstneratelier på Disen Kulturveksttun. Han er også utdannet pedagog, og underviser i foto ved Hamar Katedralskole. I 2012 ble han kåret til Norges beste fotolærer.

Johnsen har hatt åtte separatutstillinger og deltok med hele tyve bilder på utstillingen "Midt i ansiktet" på Norsk Museum for Fotografi - Preus Museum. I 2002 ble han plukket ut til å delta i boken "103 øyeblikk" der Morten Krogvold presenterte norsk portrettfotografi. Samme år kjøpte Hasselblad i Sverige et av hans bilder for å presentere i sin katalog.

Mest kjent er han for sitt prosjekt "Gullklubben", der han siden 1992 har portrettert nordmenn som har vunnet gullmedalje i De olympiske leker. 

Foto: Jens E. Haugen

 

Trykk på bildet du ønsker å laste ned:

GULL er både en vakker og inspirerende fotobok og en praktfull kavalkade over vår stolte idrettshistorie. Gjennom tyve år har den prisbelønte fotografen Arnfinn Johnsen portrettert våre olympiske gullmedaljevinnere, fra Hjalmar Andersen og Birger Ruud til Kari Traa og Therese Johaug. Dette fotografiske prosjektet er helt unikt, både i norsk og internasjonal sammenheng. Samtidig er Johnsens arbeid godt forankret i kunsthistorien, for gjennom tusener av år har vi hatt en tradisjon for å avbilde våre helter. Ved siden av fotografiene får hver av de 101 norske OL-vinnerne sitt tekstlige portrett, ført i pennen av tidligere sportsjournalist og forfatter Åge Dalby. Til sammen lar Johnsen og Dalby oss komme tett innpå disse tiljublede menneskene. GULL er utgitt i samarbeid med Norske Olympiavinneres Klubb - «Gullklubben» - og er en flott gavebok til alle foto- og sportsinteresserte nordmenn.

Utkom: september 2013
ISBN: 9788281692671
Ib. kr. 399,-