Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv
Cheeta (i samarbeid med mennesket James Lever)

MEG, CHEETA

Oversatt av H.L.V. Siempre

CHEETA (født i Liberia i1932) spilte sammen med Johnny Weissmuller hovedrollen i elleve Tarzan-filmer fra Tarzan and His Mate (1934) til Tarzan and the Mermaids (1948). Hans siste filmrolle var i Doctor Doolitle (1967), mot Rex Harrison. Da han pensjonerte seg etter en lang og spektakulær skuespillerkarriere, satset Cheeta på et liv som abstrakt kunstner innenfor den såkalte apeismen. Han bor nå sammen med en rekke andre pensjonerte scenekunstnere i Creative Habitats and Enrichment for Endangered and Threatened Apes (C.H.E.E.T.A.) i Palm Springs i California. I en alder av 76 år er Cheeta ifølge Guinness rekordbok verdens eldste kjente sjimpanse.

«Den velskrevne teksten vrimler av Hollywood-æraens største navn (…) Biografien er stinn av sensasjoner, sladder og skandaler. Verdensstjernene får sin bekomst, presist, men ikke ondskapsfullt. Men dette er ikke først og fremst en sladrebok. (Den) gir Hollywood-legendenes liv i overdrivelser og utskeielse en dypere dimensjon når de blir fortolket gjennom sjimpansens instinktive klokskap. Slik blir dette også en bok for dem som reflekterer over menneskesamfunnets destruktivitet, samtidig som det er en gullgruve for Hollywood-nerder.»   – Knut Faldbakken, VG

”En fremragende memoarforfatter. Dette er en overstadig bok (…) Den er livlig, morsom og klok, og vil for all tid nyansere vår forestilling om ikke bare Hollywood, men også om vår egen art.” Sunday Times

“Jeg må si at det er den mest velskrevne selvbiografien til en stjerne jeg noen gang har lest.” Los Angeles Times

“Definitivt leseverdig (…) Erindringsboken er noe mer enn en veldig morsom spøk, selv om den så visst er det også.”
The Spectator

Meg, Cheeta burde mottas med brølende bifall.” Time Magazine

”En syrlig parodi på hele kjendismemoar-sjangeren (…) levert i en herlig, oppfinnsom prosa.” Scotland on Sunday

”Hvem ville ha trodd at selvbiografien til en sjimpanse kunne være så morsom og rørende?” Sunday Telegraph

En selvbiografi

Etter at han til sin store lettelse ble reddet fra den farefulle afrikanske jungelen i 1932 og ført over Atlanterhavet til USA, debuterte Cheeta som skuespiller i Cedric Gibbons minneverdige film Tarzan the Ape Man (1934) sammen med Johnny Weissmuller. Filmen ble ikke minst beryktet for scenen der Cheeta stjal klærne til en naken Maureen O’Sullivan idet hun steg dryppende våt opp av elven.

I dag er den pensjonerte skuespilleren Cheeta – verdens eldste sjimpanse – en av de siste gjenlevende stjernene fra Hollywoods gullalder. Selv om han fortsatt finner det vanskelig å forsone seg med den opplagte urimeligheten at han i flere tiår er blitt forbigått under Oscar-utdelingene, og må fremdeles kjempe mot hardnakkede rykter om at han i sin tid hadde sex med Dolores del Río, har Cheeta nå heldigvis tatt pennen fatt. For første gang forteller han historien om sitt eventyrlige liv blant de rike og berømte i Hollywood.

Men forfatteren belyser også de mørkere sidene ved tilværelsen i drømmefabrikken. Han snakker åpent ut om sin mangeårige avhengighet av alkohol og sigarer, og han tegner intime og usminkede portretter av skuespillerkollegaer som jålebukken Charlie Chaplin og den maniske Mickey Rooney. Ja, så nærgående var hans skildring av Esther Williams at forleggeren hans så seg nødt til å stryke hele kapitlet for å unngå rettslig forfølgelse. Med sin humor, sin brutale ærlighet og sine rørende erindringsbilder tar Cheeta oss med på en sjelden reise tilbake til et tapt Hollywood. Han er en av filmhistoriens sanne stjerner, og med Meg, Cheeta har han gitt oss en av vår tids mest storslagne og inspirerende memoarbøker.

”Et litterært mesterstykke.” – The Guardian

Nominert til The Guardian First Book Award 2008

Utkom: oktober 2009
ISBN: 9788281690547
Ib. kr. 379,-