Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv
Øyvind Kvalnes

MÅLVAKTFILOSOFI

Øyvind Kvalnes (f. 1963) er filosof og fotballnyter. Til daglig jobber han i Humanistisk Akademi. I 2005 mottok han Idunnprisen for boka Se gorillaen! Etikk for arbeidslivet.

Les intervju med Øyvind Kvalnes i Dagbladet  

Øyvind Kvalnes og Erik Thorstvedt i NRKs Store Studio


Foto © Sidsel Flock Bachmann

PRESSEN OM MÅLVAKTFILOSOFI (Klikk på avisens navn for å lese hele anmeldelsen)

”Vittig og ofte klok bok om keepere og tenkning (...) Mye å glede seg over for den som liker fotball.”

Dagbladet

"Sofies verden for fotballspillere." – Erik Thorstvedt

"Et must for ale fotballfans!" – Østlands-Posten

Bli med på en spektakulær reise gjennom filosofi- og fotballhistorien. Illustrert med en mengde fotografier, er denne boken fylt av oppsiktsvekkende kildemateriale og spekket med skarpe observasjoner, pussige refleksjoner og banebrytende hypoteser.

Målvaktenes ensomme og sårbare plass på fotballbanen har gitt dem usedvanlige forutsetninger for tenkning. I denne boken får de sin fortjente plass i tanketradisjoner som strekker seg fra antikken og frem til den moderne filosofien.
Forfatteren og tenkeren Albert Camus er den som tydeligst har bundet sammen målvaktkunsten og filosofien. I sin ungdom var han en lovende målvakt i hjemlandet Algerie. Dårlig helse satte en stopper for karrieren, tenkningen tok ham, og i 1957 mottok han Nobelprisen i litteratur som erstatning for trofeene han aldri vant på fotballbanen.
Målvakten som pryder forsiden av denne boken, tyskeren Bert Trautmann, er således en stoiker i tradisjonen etter Epiktetus. Sepp Maier er på sin side en etterfølger av Aristoteles, Dino Zoff må sies å være en klar platoniker, mens Toni Schumacher fremstår som en hardbarket brutalist.
Som Erik Thorstvedt skriver i sitt forord: ”Det er på høy tid å erkjenne at vi målvakter er noe langt mer enn hanskekledde folk som kaster seg etter en ball. Innerst inne er vi tenkere − dype og innsiktsfulle tenkere.

 

* * *

 

MÅLVAKTFILOSOFI er satt med Minion, en skrifttype som ble designet av amerikaneren Robert Slimbach i 1991. Han lot seg inspirere av detaljer fra renessansens elegante og lettleste skrifttyper, og hans fortolkning er blitt en av verdens mest populære antikvaskrifter. Ved siden av at den er svært god å lese, er Minion typografisk sett svært økonomisk da den gir plass til flere tegn per linje enn de fleste andre skrifttyper.

Grafisk design og omslag: Liselotte Dick Design
Omslagsfotografi: Jeff J. Mitchell/Reuters/Scanpix
Billedredaksjon: Øyvind Kvalnes og Knut Ola Ulvestad
Repro: Iris Assistanse AS
Papir: Lessebo Linné
Trykk og innbinding: PDC Tangen

Utkom: august 2007
ISBN: 9788281690202
Ib. kr. 298,-