Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv
Ole Mathismoen

KLIMA. HVA SKJER

OLE MATHISMOEN (f. 1961) har arbeidet som politisk journalist i Aftenposten siden 1984, med miljø-, energi- og klimaspørsmål som spesialområde fra 1987. Mathismoen var Aftenpostens korrespondent i Brussel i perioden 1995-1997. Han har tidligere gitt ut tre bøker om miljøvern.

Les Ole Mathismoen i Aftenpostens nettmøte

Hør Ole Mathismoen i NRKs Friluftsmagasinet

Les intervju med Ole Mathismoen i Dagbladet

 

Foto © Tor G. Stenersen

PRESSEN OM KLIMA – HVA SKJER (Klikk på avisens navn for å lese hele anmeldelsen)

”Et viktig verk (…) en nøktern, velskrevet fremstilling av til dels meget kompliserte problemstillinger og sammenhenger (...) Bør uten tvil være å finne i ethvert skolebibliotek i landet." Aftenposten

”Praktverk om elendighet (av) Norges fremste miljøjournalist. Innbydende, velskrevet og viktig, oversiktlig og oppdatert om alt fra ekstremvær og drivhuseffekt til økosystemet og klimaflyktninger.” Dagbladet

"Ole Mathismoen har ry for å være blant de best oppdaterte på miljøfeltet i norsk presse. I denne boken dykker han ned i klimaforskningen, med det formål å overbevise leseren om at vi står overfor en uhyre alvorlig trussel dersom vi ikke handler i tide (...) Den som leser denne boken fra perm til perm vil se at Mathismoen har mer enn nok av overbevisende argumenter." VG

”Mathismoen er Brageprisnominert i kategorien sakprosa for denne boken. Det er forståelig (...) han behersker stoffet, og han skriver en effektiv og pedagogisk prosa som kler innholdet.” − Dagens Næringsliv

"Eit godt oppslagsverk." – Klassekampen

"Stor og praktfull bok om klima!" – Smaalenenes Avis

 "Ingen matcher Aftenpostens Ole Mathismoen i dybde på miljø og klima." Guri Hjeltnes i VG

 

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2007

Norges fremste miljøjournalist skriver om et tema som opptar og bekymrer klodens befolkning mer enn noe annet.

Det er minst én, kanskje flere millioner år siden konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren var så høy som den er nå, og det blir stadig mer av den. Sammen med andre klimagasser har CO2 hovedansvaret for at drivhuseffekten blir stadig kraftigere og påskynder den globale oppvarmingen. FNs klimapanel anslår at temperaturøkningen i dette århundret vil være på mellom 2 og 4,5 grader. Sist temperaturen på kloden var 2−3 grader høyere enn nå − for vel tre millioner år siden − lå havnivået 25−35 meter over dagens. Dersom forskernes øvre anslag for temperaturøkningen slår til og det blir opptil 6 grader varmere, er det tvilsomt om noe liknende har skjedd på planeten vår de siste 50 millioner årene.

Hva er det som skjer, og hvorfor skjer det? Hva vil konsekvensene bli − for deg og meg og barna våre, og for dyrene og plantene som vi er avhengige av for å leve?

I denne boken finner du svarene, i hvert fall så langt forskningen har noen svar å gi. Med smittende entusiasme formidler forfatteren sin brede kunnskap om kompliserte årsakssammenhenger som «vil resultere i en totalt annerledes planet enn den vi kjenner». Her får du vite hva drivhuseffekten egentlig er, hvorfor bare små temperaturforandringer kan gi så dramatiske utslag, hvordan det vil gå med været og verdenshavene og polområdene, og hva følgene vil bli for milliarder av menneskers tilgang til mat og energi. Dessuten er egne kapitler viet de meget ubehagelige politiske utfordringene som må ses i øynene, blant annet når flere millioner mennesker blir drevet på flukt fra sine byer og hjemsteder på grunn av klimaendringer som vil snu opp ned på de fleste av klodens økosystemer.

Klima er ikke en bok som forteller deg hva du kan gjøre. Men den gir deg alle forutsetninger for at du selv skal kunne gjøre deg opp en mening om hva som kan og bør gjøres. Om Ole Mathismoen har et budskap, er det at omfattende – og vel dokumenterte – klimaendringer allerede er på gang, og at alt tyder på at de vil bli betydelig mer dramatiske innenfor en ganske kort tidshorisont. Selvsagt må vi gjøre noe drastisk med våre utslipp for å redusere omfanget av skadene, men vi må også forberede oss på tilpasning – på at våre barn og barnebarn vil arve «en totalt annerledes planet enn den vi kjenner». Og det vil vi ikke klare før vi innser hvor uendelig avhengige vi er – av hverandre, og av de finurlige mekanismene i naturen som har gjort livet mulig på planeten vår.

Boken er gjennomillustrert med fotografier, kart og grafikk.

”Det kommer til å bli flaut å ha en stue der denne boken ikke ligger fremme.” − Frederic Hauge, Bellona

 

* * *

 

KLIMA er satt med Tribute , en skrifttype som ble utviklet av den tyske designeren Frank Heine for Emigre Fonts i 2003. Denne antikvaskriften er en relativt fri tolkning av et typesnitt som ble formet av François Guyot (1510–1570). Heine ga seg selv vide rammer for sitt arbeid ved å la seg inspirere av en ganske utydelig kopi av et opptrykk fra en bok utgitt i 1565. Denne vakre fontfamilien (den består av åtte skrifttyper) kan således sees som en karikatur av, en hyllest til og en videreutvikling av renessansens elegante og lettleste skrifttyper.

Grafisk design og omslag: Maya Lie
Kart og grafikk: Philippe Rekacewic/UNEP/GRID-Arendal
Billedredaksjon: Ole Mathismoen, Maya Lie og Knut O Ulvestad
Repro: Iris Assistanse AS
Papir: Arctic Volume (sertifisert av Forest Stewardship Council – www.fsc.org )
Trykk og innbinding: PDC Tangen

Utkom: oktober 2007
ISBN: 9788281690196
Ib. kr. 398,-

Andre utgivelser av Ole Mathismoen