Font Forlag

NYHETER

Elif Shafak til Framtidsbiblioteket og Norsk Litteraturfestival
Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen på bokturné
Øistein Borge er nominert til Rivertonprisen
Nyhetsarkiv
Sven Olov Karlsson

AMERIKAHUSET

Oversatt fra svensk av Per Qvale

Sven Olov KarlssonSven Olov Karlsson (f.1971) er forfatter og journalist. Han debuterte i 2003 med romanen Italienaren, som også har en handling lagt til hjemtraktene i Västmanland. Begge Karlssons romaner har fått en entusiastisk mottakelse i Sverige.

«Sven Olov Karlssons skildring av tilværelsen av landsbygda, får deg til å prise deg lykkelig for at du selv bor et sted det går an å gå seg vill i bygatene. For er det noe han er god på, så er det miljøskildring. Han skriver så det diktede forfallet nesten antar fysiske dimensjoner. Vi kjenner lukten av buskap som dør på bås, av kjellere uten ventilasjon, av fylleånde, av grådighet og mistenksomhet og innfult nag» – Adresseavisen

«Sven Olov Karlsson fører en sjelden penn. I Amerikahuset når han nye høyder, særlig av språklig og miljøbeskrivende art. Forfatteren tegner et kopende og slarvende bygdemiljø med ekspertise og malise, med høydepunkter tett som hagl. Og når han beskriver et ansikt som «plutselig så ut til å øve seg på alderdommen», lar man seg imponere.»

Aftenposten

«En STOR perle. Vond og vakker, en selsom vev av forunderlige og lattervekkende småskjebner mot et bakteppe av de virkelig tunge og uforsonlige skjebnene. Hvert enkelt menneske går med sin egen families bitre generasjonsåk på skuldrene, vennskap og uvennskap, hevn og tilgivelse i en sann smeltedigel av følelser. Språket er et eventyr i seg selv, hvordan forfatteren med utrolig få ord greier å få karakteren smack på plass i hodet på meg som leser.
Jeg lo mange ganger av de finurlige beskrivelsene hans, og andre ganger måtte jeg bare ta en lesepause, fordi historien var for vond å ta innover seg. På et tidspunkt hadde jeg lyst til å filleriste hele gjengen og be dem ta seg sammen!»

Anne B. Ragde

«Amerikahuset är en bok som luktar – av koskit, stekt fläsk och varmkörda dieselmotorer, eller av gammal fylla, senvinterdimma och sängrökning. Till sist behöver det inte sägas längre, man känner det ändå, för miljöskildringen är suverän. Sven Olov Karlsson kan som få beskriva bönders liv och drömmar, så långt från Katthult man kan komma, och han har också en sällsam förmåga att beskriva in på bara benen den mänskliga nöd som grasserar likt pesten i byar på landet, i Sverige, idag.»

Svenska Dagbladet

«Mest av allt är Amerikahuset en roman som bultar av berättarglädje, som tar en vid handen … Sven Olov Karlsson är en författare som både kan registrera detaljer, måla en stor kuliss, och ända driva en historia framåt. Han gestaltar med finaste skärpa hur chansen till någorlunda lycka bara kan rinna ur händerna. Romanen vibrerar av ett slags saklig destruktivitet. Det är egentligen inte de enskilda karaktärerna som fyller boken med liv utan skildringarna av deras tysta, gemensamma misslyckanden.»


Dagens Nyheter

Livet har ikke vært enkelt for Eddy Mood. For mange år siden var han en nyforelsket bonde som drev med kjøttproduksjon og melkekyr, og fremtiden virket lys. Nå vender han tilbake til den forfalne slektsgården i Västmanland etter å ha sittet inne for drap, og det går en skjelving gjennom bygda: morderen er tilbake. Gamle sår rives opp.
     Tyve år tidligere, da Palme fortsatt levde og EU ikke fantes, hadde Eddy drept sin beste venn Magnus i fylla. Folket i denne bakevja på den svenske landsbygda har likevel mer å bekymre seg for enn den fordrukne Eddy og alle følelsene han vekker til live. De sliter med stadig mer påtrengende forandringer innen gruveindustrien, som er hjertet i lokalsamfunnet, og ikke minst må de forholde seg til den nye sognepresten, Margareta Wallenius.
     Det går fra vondt til verre – for Eddy så vel som for de fleste av hans håpefulle og håpløse sambygdinger. Sven Olov Karlsson skildrer imidlertid fordervelsen og nøden, småligheten og elendigheten med en fortellerglede som er så sprudlende at hele det patetiske persongalleriet sjarmerer leseren i senk.

«En STOR perle.» – Anne B. Ragde

Originalens tittel: AMERIKAHUSET
Omslagsillustrasjon og design: Svein Størksen
Sats: Hamar Maskinsetteri
Papir: Munken Print Cream (80 g)
Trykk og innbinding: AIT Trykk Otta AS

Utkom: mars 2009
ISBN: 9788281690387
Ib. kr. 339,-